School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (continued from previous page)
    1887. Annsan thóg sé caisleán agus ní raibh sé riam ábalta comhnaighe ann, mar bhí na fallaí fliuc igcomhnaidhe. Níor chomhnaigh einne riamh ann mar bhí mallacht air taréis an bhirt n-airig a dein sé ar na daoine bochta. Tá na fotharacha le feisgint ann fós agus "Caislean Wynne" a tugtar air.
  2. Bhí tigearna talman ina comnaidhe i Latharn darb ainm Seán Ó Ceallaig. Do cuir sé alán daoine as a gcuid seilb. Na daoine ná raibh ábálta an cios do díol do cuiread sé amach iad agus dhóghadh sé an tig ar eagla go dtagaidís thar nais-aris. Do cuaid cuid des na daoine sin go Ameriocha agus caith siad a saoghal ann.
    Seán Ó Síothcháin
    Nora Uí Síothcháin