Scoil: Leitir (uimhir rolla 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Sgéul
    Bhí seana-bhean ann fadó agus ní raibh aon scannradh ar an dtalamh ach an méid airgid a bhí aici, agus bhí sé go léir in n-ór bhreagh bhuidhe. Do mhair sí abhfad ach tháinig an bás ag triall uirthi sa deireadh. Do mhothuig sí ag teacht é agus má mhothuig om baiste go raibh an t-airgead ag deanamh mearathail an domhain di.
    Ní raibh aoinne ‘n a theannta ach cailín agus nuair a fuair sí amach go gcaithfeadh sí géilleadh do’n bhás dúbhairt sí leis an gcailín an t-ór a leagadh ar an dteine go n-ólfadh sí é, bhí an oiread san de sainnt agus de dhúil aici ann.
    Cad a dhein an cailín le méid a gliocais, ach cnapán íme d’fhághail agus é leaghadh ar an dteine i n-ionad an óir, agus é thabhairt di le n-ól.
    Níorbh fhada ‘na dhiaidh sin go bhfuair sí bás, an t-ím is dócha a dhein an stalcadh ar fad di. Is í bhí go sásta ag dul cun báis mar cheap sí gur’b é an t-ór a bhí ólta aici. Níorbh eadh ámhthach, bhí sé ag an gcailín agus is aici-si a bhí an saoghal bréagh suairc as san amach.
    Eibhlín Ní Scothlaoic do sgríobh
    Eibhlín Bean Uí Scothlaoic (60) d’aithris