Scoil: Leitir (uimhir rolla 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Sgéal
    Do bhí fear bocht i gCathair-Saíd-bhín, is do bhí clann mór aige, is gan aon nídh le n-ithe acu. Lá amháin, do shochraigh an fear, dul ag lorg oibre go Tráighlí. Nuair a bhí ‘sé cómh-fada le Caisleán-na-Mainge, do bhúail feirmeóir leis.
    Do bhí dhá thig ag an bhfeirmeóir ach ní raibh aoinne i cómhnaidhe ann, mar bhíodh na daoíne maithe ann istoídhche. Dhein an fear bocht agus an feirmeóir margadh le’n a chéile, agus dúbhairt an feirmeóir go dtúbharfhad sé fiche púnt dó, dá gcodluígheadh sé sa tig aon oídhche amháin.
    D’aontuig an fear bocht leis láithreach agus ar tuitim na h-oídhche chuaidh sé go tig na daoíne maithe. Do chuir sé teine síos dó féin, agus nuair a dhoircigh sé, do las sé coinneall a bhí aige in a phóca. Do dhearg sé a phíopa, agus do bhí sé á chaitheamh in aice na teine.
    Tímcheall le meúdhon-oídhche d’airigh sé coiscéim duine ag teacht go dtí an doras. D’osgail an doras láithreach agus ní fada a bhí, nuair a bhí an tig lán de dhaoíne beaga. Do thosnuígheadar ag rínnce dóibh féin, ach níor chuireadar isteach ar an bfear bocht,
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Mícheál Ua Gríbhthín