School: Leitir (roll number 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Ceist na Talmhan agus loiteadh na dTighthe
    Sé Uinn an Tighearna Talmhan a bhí i nGleannbeithe, agus chuir sé dúbailt cíosa ar na tineóntaithe, agus toisg na daoine bheith bocht – ní raibh sé i gcumas a lán ac(h)u na cíosanna do dhíol. Mar gheall ar sin tháinig an Generál Bullar go Stad an t-Sléibhe, agus póilíní agus báillí in aoinfheacht leis agus cuireadar muinntear Duigbhín as seilbh, agus dhóghadar an tig.
    Chuadar go Baile-na-Cille leis go dtí tig Míchíl Uí Gríbhthín cun é do cur as seilbh, acht do bhailig tímcheall le fiche daoine óga isteach sa tig, agus níor tugadar seilbh dos na báillí. Sa deireadh do bhris na báillí an doras le saghas úirlisí bhíodh achu, agus do dhoghadar an tig. Dheineadar priosúnaig des na buachaillí, agus chuireadh sé triall cúirte i dTáighlí iad agus do ghearradh sé mí príosún ar gach duine díobh, acht nuair a tángadar
    Pádraig de Búrca
    Seán Ua Gráda