Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seomra. Aon maidin do chúaidh sé go dtí bean a' tighe, agus dúbhairt sé léi ná fanfadh sé san tig aon oidhche eile mar go raibh sé (hanted). Agus dúbhairt sí leis na gan an rud sin a ínnsint le h-aoine eile.
  2. Aon oidhche amháin bhí bhí bean na codhla sa chistin. Bhí a fear agus an garsún aimsre na codhla sa seómaire. Bhí an tine dearg agus ilár na h oidhche thánaig duine éigean isteach an doras thusnaig na cearca ag screacaig agus thánaig eagla ar an bean. Do chúaidh an fear súas go dtí an leabaig agus bhí sé ag fíacaint ar an bean. Do cúladh sí an fear ag súbhail ar an úrlar ag dul amach arís agus cúpla seachtain na díadh sin do fúair leanbh óg san tig sin bás.
    Máire Ní Dhúnaighe
    Bean Phádraig Ó Bhríadhan