Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    talmh ag a mhathar agus bhí na Ruisinig ar buile. Ní raibh ann argid aca an úair sin chúadar go dtí Fingin Caoch cun argid a d'fághail agus chuadhar Ruisining agus máthar mac Fingin Dubh agus do bhuaidh sí ortha. Ní fúar Finghín caoc an t-argid agus bhí a bhean ag ól uisge beatha. Do cuir sé a bhean fé ghlas sa seómra agus leath phínte uisge beatha sa ló. Nuair a bhí sé óltha aichi do glaoch sí air an gcaillin aimsir agus bhí pípe ag an caillin aimsir. Cuireadh sí lámh an pípe tré glas an dorais agus líonfadh sí an pípe i gcomhnuidhe. Bhí an bean san seómra ag ól. Taréis tamaill bíodh sí ar meisge. Sa deire béigin do [?] stocaí dfíafhruidh as a driofúr.
  2. Bhí fear in Dereen darbainm Fróude (Froude) dubhairt sé san Two Chiefs of Dunboy gur thánaig socraid Mac Fingin Dubh ó [?] go dtí an rilg[?] níor thánaig. Thánaig sé trasna i agus go dtí an rilg. Thánaig sé ó Ráth Cill agus chureadar é isteach sa túme (tuma?)
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bríadhan