Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Aon oidhche bhí mo shean-athair (beannact Dé leis) ag dul go Neidín mar bhí aonacht ann. Bhí an clog briste agus ní raibh aon tam aige ansan. Bhí asal agus trúcail aige agus bhí muc san dtrucail. Bhí sé leath úair tar éis a dodíeag san oidhche núair bhí sé tamall maith san bóthair. Núair abhí sé trí mhíle ón a thig féin, bhúail sochruid air. Ar dtúis connach sé mná agus bhí éadaig dubh ortha. Ansan thánaig fir ar gium [?] capaill agus an cuid is mó dóib ag shiubhal inaice doibh. Bhí fear ann agus bhíodar ana chárdúil le na chéile. Cuir sé ceist air idtaobh cá rabhadar ag dul agus dúbhairt an fear go rabhadar ag dul abhaile. Ceap sé go raibh an sochruid sin [?] ag dul go Iries agus cuir sé ceist ar alán daoine abhí na dhíadh agus dúbhadar ná connach síad é in aon cuir. Bhí an féar sin breóite an oidhche sin agus fúair sé breóite bás dhá mí na dhíadh sin.
    Eibhlín Ní hUrdail