Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Sgeul an chailín a chonnaic a mathair.
    Do bhí bean ag dul trasna bóthair Rosc (?) aon lá amháin. Nuair a bhí sí tamall don bhóthar, chonnaic sí bean ag teacht cuighi. D'aithin sí an bhean mar bhí a hinghín féin í. Thosnuigh an cailín ag cainnt agus is é rud a dúbairt sí "Chun dul oidhche Nodlag go dtí tigh a páistí féin agus iad do nídh is do ghlanadh agus a cóta féin a bhí ar (ag sa lámhscríbhinn) crochadh ar chúl an dorais do nídh agus dath eile a chur (chuir sa lámhscríbhinn) air agus cúpla sgillinge a thabhairt (thúbhairt sa lámhscríbhinn) don ghréasaídhe ar a bhróga, agus ná ficeadh sí a thuille[adh} í. Dhein an bhean cad dúbhairt an cailín agus ní fheacha sí a thuille.
  2. Do bhí beirt cailín i na gchómnúidce inaiche a chéile. An lá san, bí na fir ar an dtragh ag baint feamnaigh, bhí an bheirt cailín sa bhaile. Í lár an laé, chonnaic an beirt cailín beirt ban ag teact anúas, agus ag dul fé dhéin bairrlín a bhí ag crochad ar an dtor. An tamh san chúaidh an cailín i laige, agus núair a dhúsaig sí, dúbhairt sí leis an cailín a bhí 'na h aiche, go raibh ceann d'os na mnáibh ag cainnt léi. Dúbhairt an púca leis an cailín cóta i féin do dhathú le ruim na búalach. D'inneas an chailín cad dúbhairt an púcaí léi, ach is amlaidh abhí a mhathar ag maghad fúithi I gcionn cúpla seachtmaine
    Siobhán Ní Dhúnaighe