School: An Clochar, Baile an Mhuilinn (roll number 1859)

Baile an Mhuilinn, Co. Chiarraí
An tSr. M. Fionnbharra

1. (continued from previous page)
    Mar luach saothair do tugadg an talamh a bhí ag Spring do shaighdiúir Cromaill Seán Ó Górthaidh agus tá sé ag a shliocht fós. Deintear usáid de'n Fhothrach anois mar roilg ag's na Catoileachaibh amháin.
    Deirtear gur cuireadh, ag ciarta ó shoin, Protustúnach dar'b ainm Botteaux 'san roilg seo. Ar maidin fuarthas an chómhra ar bhárr na huaighe.
    Cuireadh arís é 'san áit chéadna ach bhí an scéal amhlaidh arís an mhaidin 'na dhiaidh san. Cuireadh an chómhra annsan 'san tráigh in aice leis an ngóilín ar a nglaodhtar "Botteaux's creek" go dtí an lá atá indiu ann.
    Níor cuireadh Protustúnach 'san Mhainistir ó thuit san amach. Tá an fhuinneóg ar an bhfalla thoir de'n Mhainistir cómh h-áluinn san gur deacair a sárúghad d'fhághail.
    I dtosach na
    Eibhlín Ní Mhurchadha