Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do luigh an droch-shaoghal go crúaidh ar an gceanntar so. Do bhí níos mó daoine na gcómhnuidhe ann an uair sin ná mar atá ann anois. Níor lobhaidh na prátaí in-achor núair bhiodar ag fás, ach lobhadar ins na puill agus ins na tighthibh na diaidh san. Do phriocadar an méid a fúaireadar agus do chuireadar iad ach do lobhaidh an síol insan talamh. Do bhí min-choirce aige cuid aca ach ní raibh aon ní le n-ithe ag cuid eile aca. Do chabhruig na daoine go raibh croidhe mór aca , agus aigne mhaith, leótha. Do cailleadh leis an ocras iad agus le breoidhteacht do tharraing an t-ocras ortha. Do bhi droch-bhlíanta ó shoin ann (1845-46) ach ní rabhadar chómh h-olc leis an dá bhlíain sin. Núair cailltí iad , ní raibh na cómharsain ábalta ar dul chúca. Do bhídís marbh
    1. am
    Bríghid Ní Loingsig