Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó, agus bhí a bhean breóidhte. Chuaidh an fera a thriall ar bhean leighis. Ní bh'fagadh sé aon duine a raghadh in aonacht leis, mar thagadh an Diabhal á fheiscint i lár gach oidhche. Tháinig an Diabhal roimhe nuair a bhí sé ag dul a' triall ar an bhean leighis. Dúbhairt sé leis an Diabhal leigint do anocht agus go dtabharfadh sé Dia mar Uradh dho go dtiocfadh sé istoidhche amáireach. Chuir an fear fios ar an sagart. Tháinig an sagart. "Tháinighís ar do gheallamhaint," arsa an Diabhal leis an bhfear, "ach níor tháinighís gan teachtaire". Dhein an sagart trí bhogha sín i lár an bhóthair leis an uisce coisrighcean agus