Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Táim im chómhnuidhe i "dTír". Is é an ainm ata ar mo cheanntar ná "Tír Bhreandán". Tá trí tighthe déag san "Tír". Tá tuighe ar chuid aca, agus tíleanna ar chuid eile aca. Tá naonbhúr daoine ó's cionn seachtmhó bliadhain. Is féidir leo scéalta d'innsint i mBéarla agus i nGaedhilg. Tá trí cínn de fothracha san "dTír"---"fothrach Sheáin Phaidí", an ainm ata ar cheann aca; "Fothrach Mháire Stac", an ainm atá ar cheann eile aca; agus "Sean fhothrach Patsaí Tom", an ainm atá ar an gceann eile. Gach aonine go raibh costas an bhóthair aige d'imig sé go h-America i ndiaidh an droch-saoghail. Siad ainmneacha na Aibhinte am phoróiste se --ná an "Abha Bheag"; agus "Abha na Féinne", i "dTír Iochtarach" atá siad.
    An Tír, Co. Chiarraí
    Tomás Ó hUallacháin