Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Murrigrán an ainm atá ar an mBaile 'na bhfuilim am chómhnaide. Breanndán an ainm ata ar an bparóiste agus Corca Dhuibhne an ainm atá ar an mBarúntacht. Ta sé tighthe im mbaile féin anois, ach bhí dhá cheann déag ann fadó; ach táid siad imtighthe anois. Tá ceann slinne i dhá gceann acha, agus i gceann eile tá ceann tuighe. Tá tré cinn eile agus ceann "???" atá ortha. Tá triúr sean-daoine i Murrigrán ó's cionn seachtmhó bliain. Is féidir le cuid de's na sean-daoine scéalta do innsint i mBéarla agus i nGaoluinn. Do cuaidh a lán daoine ó'n áit seo go dtí America; dá bhrígh sin tá mórán seana fothrach mór thímpeall an bhaile. Glaodtar "Baile Mhic Club" ar cheann acha. Sé an ainm is coitchianta i Murrigrán ná "Loinsigh" agus "Dubhdaig". Tá an cuid is mó den talamh tirm ach tá
    Murorgán, Co. Chiarraí
    Siobhán Ní Shúilleabháin