Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá morán liosanna i gceanntar na scoile. Tá ceithre cinn no cúig cinn i "Lios - na Caol - Bhuide". "Lios - Buidhe" "Lios Garraidhe na gCat", "Lios an Riasch". Cifá tre cinn aca ar aghaid a chéile. Tá "Lios Garraidhe na gCat" fada caol agus thá poll ag dul síos i ngach taobh de. Lá dá raibh Pádhruig Mach Aodhagáin ag glanadh prátaí chonnaich sé cat ag dul síos i bpoll agus isteach sa lios. Tá claidhe mor timcheall air. Tá "Lios - Bhuidhe" cruinn. Chuaidh muintir Lios - na Caol - Bhuidhe" á rabadh. Cheapadar go bhfaighidís rud iongantach éigin. Fuaireadar néoin a bhí fiche troig ar doimhneas agus fiche troig ar aoirde aon leac amhain a bhí deich troig ar leitheadh agus deich troig ar aoirde mar chlúdach anairde air.
    Muiris d' hÓrda
    Lios na Caolbhuí, Co. Chiarraí