Scoil: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Chiarraí
Ml. Ó Caomháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    raibh aoinne ar an dtráig an oidhche sin agus droch rud neamh shaoghalta a bhí a d'iarraidh é mharbhú. Do theith sé agus b'éigin do a mhaicín do iomchuir ar a dhrom chun a gcosa do bhreith saor abhaile leó ón sprid a bhí ar a dtóir. Ní rabhadar ach istig sa chistin agus an dorus iadhta acu nuair a buaileadh an doras go fíochmhar agus gur caitheadh isteach ar an úrlár 'na smidiríní é.
    Is amhlaidh nár fhéad an capall dul treasna na h-abhann agus chaith sé an timcheall do thógaint ó thuaidh go dtí an Eaglais d'fhonn teacht ortha. Ba mhaith an bhail ar an mbeirt é mar do mharbhóchadh an capall iad.

Bhí fear fadó i nGarraidhe na dTor (sa pharóisde seo) agus thug sé fá ndeara go mbíodh a bhó crúidhte roimis na h-aon mhaidion. Ar maidin go moch chuaidh sé roimh eirighe gréine ag faire agus cad a chídfeadh sé ach an girrfhiadh ag crú na bó roimis. Chuir sé an madra'na diaidh agus rug sé ar an ngirrfiadh thiar ag Gleann-giorráin -Ghiub. Nuair a shrois an fear an áit, cé bheadh ann in ionaid an girrfiadhthe ach bean agus í ag tabhairt fola t'réis an stracadh a thug an madra di . D'aithin an fear í- comharsadho a b'eadh í - agus d'iarr sí trócaire air. Leig sé leithe an turas san agus níor tháinig sí ag crú na bó go deo airís. Is amhlaidh a bhíodh an bhean seo ag crú na bó agus í i bhfuirm girrfiadhthe tré chómhacht draoidheachta.
    Micheál Ó Brosnacháin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)