Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

Do bhí lámhnúghadh ann fadó agus bhí aon mhac amháin aca agus bhí feirm mhór talamhan aca agus do bhíodh mórán buachaillí i naimsir aca. Seadh bhí san go maith agus ní raibh go h-olc go dtí go raibh an bhean a d'iarraidh an mac do chuir as an dtig ach ní leigfeadh an fear é.
Do thuit sé amach go gcaith an mac bailiúghadh leis agus sé an áit do thug sé aghaidh ná air scata beithígh a bhí ag a athair. Do bhí aon beitheidheach amháin ann agus do chothuígheach sí an mac ach do fuair an mháthair amach é agus theastuig uaithe an bheitheídheach do mharbhúghadh. Do chuir an fear amach a chuid buachaillí ag triall ar an mbeitheidheach ach nuair a chuadar a naice léithe do mhairbh sí iad go léir.
Do chuaidh sí go dtí an mac annsan agus dúbhairt sí leis go ndhein sí ana throid ach go mbeadh deireadh léithe féin amáireach. Do tháinig scata buachaillí lár na mháireach agus

Liam Ó Murchadha
An Baile Loiscthe, Co. Chiarraí