Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

do thugadar fé'n mbeitheídheach ach níor éirig leó agus do theicheadar abhaile.
    Do chuaidh an beitheídheach go dtí an mac agus dúbhairt sí leis go raibh deire a cuid saothair féin deanta agus cathair se cur díot ars sí. Do tháinig na buachaillí agus d'éirigh leó an beitheídheach do thabhairt leó agus chuir an mac do. Bhí sé ag imtheacht leis riamh agus coidhche go dtí go dtáinig sé cómh fada lé pálás Rí.
    Do chuaidh sé isteach agus cuireadh fáilte roimis agus fuair sé biadh lé n-ithe agus lóistín na h-oidhche. Do bhí sé féin is an Rí ag cainnt agus d'iarrfhaidh an Rí do an raigheadh sé ag féireacht stoc do agus dúbhairt sé go raigheadh. Dúbhairt an Rí leis go nguidthear an áirghthe sin dhá chuid stoc gach aon lá. Do tháinig lár na mháireach agus do scaoileadh an stoc amach chun na buachalla.
    Do bhí sé ag imtheacht leis an stoc go dtí go dtáinig sé cómh
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes