Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ar an gCoimín fadó agus aon lá amháin chuaidh sé an Daingean agus thug sé an lá sá Dainghean. Bhí an oidhche aighe agus éag teacht abhaile. Nuair a bhí sé ag déanamh anuas ar an gClochán dubh dar léis gobhfeacaidh sé asal ar an mbóthar, ach bhí sé ag inteacht roimis i gcómhaídh no gur dhein miúil dho, agus bhí an miuil ag im-teacht roimis i gcómnuidhe no gur chuaidh sé go dtí an gcarraigh agus annsan dhein madhra dho, agus bhí sé ag imteacht riamh agus coidhche no gur tháinig sé go dtí an bhaile loisgthe, a dhein bhean mór bán do.
    Bhí sí laisthiar do'n gcairth no gur chuaidh sé abhaile. Dar léis go sí. Bhí ana eaghla ar, nuair a chuaidh sé isteach do tháinig luighe ar agus ní mhair se ach cúpla lá na diaidh sin.
    Séamus Ó Chonchúbhair
    Cill Chúile, Co. Chiarraí