Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

Ar an leathanach seo

1. Sé an saghas aráin a bhíodh ag na daoine fadó san áit seo ná arán coirce. Milleadh na daoine an coirce iad féin le bróinte. Bhíodh bró i ngach teach chun coirce a mheilt. Ní raibh aon chruithneacht acu. Is le gairid a tháinig sé go dtí an taobh seo den tír. Sé an sort rud é bró ná dhá leac cruinn agus bheith ag cuimilt leac amháin de leac eile agus an coirce a bheith istigh idir iad. Tá cor-bró thart san áit seo fós ach ní bhaintear úsáid asta. Tá bró thiar san Mám fós ag Tomás Ó h-Allmhurán. Tá ceann eile ag Mícheál Ó Coirbín i n-aice leis an bhfáirche. Uaireanna déantaoi arán 'boxty' de fataí, agus an uair a mbíodh duine ar foghamh le teacht chun an tighe bíodh beagán plúr cruineachtain acu.
    Sé an t-ainm a bhí ar an áit a gcuirtí an t-arán le bácáil ná 'crunán'. Bhí sé déanta den crann giúise agus bhí sé cosamhail le stól agus trí cosa air. Cuirtí an t-arán ina sheasamh leis agus bhíodh sé an-deas.
    Fadó déantaoi arán ar an 'griddil'. Cáca an-tanuidhe arbh eadh agus crannóg a tugtaí ar seastán a bhíodh faoi. Cuireadh na daoine marc ar bharr na gcácaí. Fadó theigheadh bean an tighe amach ar maidin agus tharrneóchadh sí cúpla punann coirce
    1. táirgí
    Brighid Ní Chonaire