Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

Ar an leathanach seo

1. Ní bhíodh ag cuid de na daoine ach dhá bhéíle san ló agus bhíodh trí beile ag cuid eile. An bricfeasta agus an dinneár an t-ainm a bhíodh ar an dá cheann, agus an suipéar an t-ainm a bhíodh ar an gceann eile.
    Bhíodh fataí ag cuid de na daoine ag an mbricfeasta agus uaireannta bhíodh ortha na fataí a bhaint, agus a nigheacháin, agus a bhruith roimh a mbricfeasta.
    Bhí fear ar an gCeathramhadh Garbh fadó agus sé an t-ainm a bhí air, Micheál Ó Flaithbheartaigh agus bhíodh ualach raithnighe bainte aige sul a n-itheadh sé a bhricfeasta gach lá.
    Uaireannta bhíodh leite acu le h-aghaidh an bhricfeasta. Théígheadh fear a' tighe nó bean a' tighe amahc chuig an chruach coirce agus thugaidís isteach punann nó cúpla punann coirce agus bhuailidís é chun an gráin a bhaint as. Annsin mheillidís é le bróínte agus bhíodh leite déanta de ag fear a' tighe nó bean a tighe sul a n-éirigheadh an chuid eile de'n liont-tighe.
    Bhí fear ar an mbaile seo fado ariamh agus bhí fear eile i n-a chomhnuidhe i nDuachta,
    Pádraig Ó Droighneáin