Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. An Gobán Saor.
    Bhí fear ann fadó. Fear cliste, stuamdha, láidir a bhí ann. Bhí sé ina thoghadh saor agus bhí sé i ndon tighthe a thógháil níos feárr ná saor ar bith eile. Chuirfeadh na righte san am sin fios air le hagaidh pálásaí a dhéanamh dhóibh
    Bhí aon mhac amháin aige agus ba mhian leis go mbeadh sé pósta le mnaoi clíste. Lá amháin dubhairt an gobán le duine dá shearbhónta caora mharbhú. Dubhair[t] sé leis an mac a dhul ag an aonach agus an croiceann agus an luach a thabhairt abhaile chuige. Cuaidh an mac ag an aonach agus bhí na daoine ag gáire faoi nuair a d'iarr sé an croiceann as an luach orthu. Tháinig cailín chuige agus dubhair[t] sí go dtiubhradh sí an croiceann agus luach dó agus bhearr sí an olann dhó agus nuair a bhí sin déanta aice ghug sí an croiceann is luach na holla dhó. Nuair a thug sé an croiceann agus an luach abhaile chuig an athair dubhairt sé leis an cailín a phósadh go raibh sí
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Máire Ní Máille