Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ag subhal oidhche agus d'airigh sé torann ina dhiaidh agus nuair a bhreathnuigh sé taobh thiar dhe chonnaic sé trúir fear agus iad ag iomhur cónra.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    achar fada sa teach sul ar chuimhnigh sé ar a bhaile fhéin. Bhíodh sé ag obair go cruaidh. Oidhche a raibh sé amuigh go deireannach chonnaic sé fear ag déanamh air. Cheap sé gurbh é an Diabhal a bhí ann i dtosach agus nuair a tháinig sé i n-aice leis bhí fhios aige go bfacha sé i n-áit eicín cheana é. 'Sé 'n uair a chonnaic sé é, an lá ar chuir sé isteach sa gcónra é. Annsin d'imthigh an fear abhaile chuig an sean bhaile a raibh an sean fhear agus an t-sean bhean agus d'innis dhóibh faoi'n bhfear a chonnaic sé. Annsin chuaidh an fear abhaile chuig a dhaoine féin
    Máire Treasa Ní Máille
    An Turlach, Co. na Gaillimhe