Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    glic. Pós sé an cailín thar éis sin chuir rí Alban fios ar an ngobán agus a mhac le haghaidh pálás a dhéanamh dhóibh. Bhí aistear fada rómpa agus dubhairt a t-athair leis an mac an bóthar a giorraí agus dubhairt an mac nár sé i n-ann. "Téirigh abhaile mar sin adubhairt a t-athair. D'fhiafruigh an bhean de tuige ar ionntuigh sé abhaile. D'innis sé di. "Tá sé easgaidh é sin a socrú" adeir an bhean. "Imthigh agus innis sgéal fada dhó. Is cuma muna a mbeidh sé fíor nó nach mbéadh agus ní aireócha sibh an siubhal. D'imthigh an mac agus is gearr go dtáinig sé suas leis an athair. Thosaigh sé ar sgéal mór fada agus bhí sé ag eirghe níos iongantaighe ar feadh an ama agus níor airigheadar an t-aistear go raibh siad i bhpálas rí Albain. Sul ar fhág sé an teach thug an bhean comhairle mhaith dhó. Dubhairt sí leis peibrí ce'n áit a mbéadh na mná a coinneál leob agus dhá ndéanadh sé sin go mbéadh fhios aige, chuile rud a bhéadh ar siubhal. Thárla sé seo a bheith
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Máire Ní Máille