Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Sean-sgéal
    Bhí rí ann agus ní raibh aige ach aon inghean amháin. Bí triúr fear i ngrádh lethe agus thagaidís 'chuile oidhche ag cuartaidhéacht ag an teach. Bhí fear aca a raibh éadach uasal air , bhí culaith ghearr ghorm ar fhear aca agus bhí culaith bhreídín ar an tríomadh fear. Bí siad ag teacht ' chuile oidhche ar feadh seacht mbliadhna.
    Nuair a bhí an seacht mbliadhna thuas dubhairt an bhean óg =le na máthair nach bhpósfadh sí amachs aon duinne go deo aca go bhfuigheadh sí amach cén tsléghe beatha a bhí aca.
    Aon lá amháin ghléas sí i féin suas i gculaith mná boichte agus d'imiigh lei go ndeacha sí go dtí teach an fhir a raibh an t-éadach uasal air. Bhí sé ina hoidhche uirthi nuair a tháinigsí chuig an teach agus ní raibh aon duine roimpi acht gadhar mór a bhí ceangailte ar chúl a dorais agus bhí coinneal ar lasadh. Bhí an gadhar ag taffaint
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Áine Uí Conaire