Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leor fotharacha ann mar atá:- Teach Pádhraich Ó h-t-Ruthail (Newell) chuaidh sé sin go Merioca agus tá cró déanta dá theach ag fear eile anois, binn teach. Phádhraic Bhreathnach fuair sé sin bás, bínn teach bean Uí Bhuirce agus go leor eile. Tá ceathrar ós cionn seachtmódh bliadhain ann, ach níl mé chinnte an bhfuil mórán sgéalta acab. Níl an talamh go maith ann, tá sé fuar fluich agus sliabhtamhail.
    Is iomadh Coillte freisin a bhí ann agus seo cuid do na h-ainmeacha a bhíodh ortha. Páirc na gCrann, Plan le abhann, Plan fada, Paidreach fada agus Cathair Ann. Tá siad gearrtha síos anois. Níl locha ar bith ann.
    An Dún, Co. na Gaillimhe
    Máire Ní Uigínn