Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. Is in Altóirin a bhíodh an t-Aifreann ar siubhal in Aimsir na Geirleinamhna. In garraidhe Seán O Súilleabhain atá sé. Sé Seán Ó Ruain agus Pádraig Ó Máille a bhí na sagairt ann. Bhíodh Aifreann ann trí lá sa tseachtmhain agus bhiodh ar gach duine a bheith láithreach na laetheannta sin. Bhiodh ar na daoine pingin a íochadh uair sa gcoigcis da mbéadh sé aca.
    Tá baile in aice le Uachtar Árd ar a dtugtar "Sean Teampuill mar ta na ceithre ballaí de shean Teamhpuill fagtha ann i ngarraidhe muinntir bhreathnaighe.
    Tá garraidhe in aice le Machaire Mór ar a dtugtar "Garraidhe an t-Séipéal". Tá an chloca le feiceál ann fós ar a mbhíodh an Altóir aca agus Comhartha na Croise gearrtha air.
    Tá fothracha de shean Teampuill fagtha
    1. am