Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Tá go leor féilte in gach bliadhain acht bíonn go leor cainnte ar an Nodhlaig.
    An Nodhlaig:-
    Tagann an Nodlaig ar an 25 adh Mí na Nodlag. Bíonn na daoine ag réidhteach na cóir seachtmhain sul a dtagann sí. Nuair a bhíonn an teach agus gach rud glan téigheann siad go dtí an baile mór ag ceannacht rudaí. Ceannuighann siad:- cacaí milse, cuiríní risíní, subh, im, briscí, oráistí, milseáin agus builíní. Nuair a thagann siad abhaile deanann siad cácaí milse. Ins an oidhche ní itheann siad an suipéar go mbíonn sé deireannach mar ní bhíonn siad indon mórán a ithe. Eirigheann na daoine go moch maidin lae Nodhlag agus téigheann siad ar Aifreann a seacht. Bíonn gé no cearc fhranncach ag gach duine i gcóir dinnéir Lae Nodhlag agus bíonn siad ag ól
    Úna Bhreathnach
    An Machaire Beag, Co. na Gaillimhe