Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá ainmhidhe ánn, ar a dtugtar an easóg. Dath donn agus ruball fada. Deirtear dá gcaitheadh sé seile lé duine go bhfágadh an duine bás. Dá mbéadh bainne leagtha áit ar bith, agus dá n-oladh sé braon de, agus duine eile ar bith a n-oladh é go bhfágadh siad bás freisin, agus duine ar bith a fheicheadh easog, ba chóir dhó a rádh "beanín úsa lághach", trí úaire.
    Tá ainmhidhe eile ánn, an broc, tá dath glas air. Duine ar bith a bhfágann sé grein air ní sgaoileann sé a greim, go gcloiseann sé an cnámh a bhrideadh. Uaireaccta briseann na daoine píosa do cipín, agus bíonn sé ag ceapadh go mbíonn an cnám briste.
    Tá ainmhidhe eile, an gráomeg, bíonn sí sa gcoill agus bíonn dealgaí go leor uirthí. Tá craiceann uirthí agus
    Máire Breathnach
    An Rátha, Co. na Gaillimhe