Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá áit in aice le teach Seán Daidhbhín, Cnoc a' Bracháin, Uachtar Árd Co na Gaillimhe ar a dtugtar leas Poll mór é agus tá loch in aice leis. Bhí sé mar áit comhnuidhe daoine Cnoch a' Bhrocháin nuair a bhí na Lochannaigh ina Éireann. Bhíodh clann Mhaille ann agus clann Concubhair agus clann Mhaoldhomhnuigh agus daoine eile. Tá pichtuir cat isthigh ann a bhí mar bréagháin ag na páistí agus tá go leor pota briste isthigh ann. Aon uair amáin bhí páiste tinn agus bhí an slághdán air, agus bhí sé ag caonadh agus chuala na Loclannaigh é agus rinneadh síad ar an áit agus fuair siad na daoine amach. Chuaidh siad isteach agus mharbhuigh síad na daoine fásta agus thugadár ná páistí leo agus níl fhios againn cérad a rinne siad leo. Áit sideóga iseadh é anois agus uaireannta tagann daoine ag féachaint air. Tá áit i Mágh Cuillin, Co na Gaillimhe i ngarraidh Michéal Máille agus tughtar leas a mhámh air agus sidheóga a bhí ann. Áit an-mhór é agus tá sé idir na crainnte agus má theigehann tú
    Eibhlín Ní Mhaoldhomhnaigh
    Cnoc an Bhracháin Thiar, Co. na Gaillimhe