Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

1. (gan teideal) (ar lean)

Tuairm's céad go leith no dhá chéad bliadhain ó shoin, do chomnuigh tighearna talmhán thíos ar an gCnoc Bán....

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ar O h-Allmhurán agus seo é an chaoí a bfuair sé an seans.
    Nuair a tháinic an lá a raibh an t-airgead lén íoc, tháinic Ó h-Allmhurán go dtí doras an tighe mhóir ar an gCnoc bán agus an t-airgead aige, ach ní fhéadfhadh se a dhul isteach ná an t-airgead a thabhairt uaid mar bhí na doirse agus na fuinneóga dúnta suas. Ní túisge a bhuail sé an dó-dhéag, ná h-osclaigheadh na dóirse agus na fuinneóga. Chuaidh O h-Allmhurán isteach agus tháirg sé an t-airgead don tighearna talmhan. "Ó níl aon mhaith dhuit ánn anois," arsa seisean, "Ní raibh tú suas lé t-fhocal", " Cén chaoí a bhféadfhadh mé", arsa O h-Allmhuráin, " nuair a bhí na doirse agus na fuinneóga dúnta agad-sa". " Ó is cuma faoi sin", arsa an tighearna, " tá do dhuithche agamsa." Annsin d'imthigh O h-Allmurán leis go faitchíoch agus go feargach agus d'innis an sgéal dá dhriotháir, an sagart, "Go deimin", arsa an sagart " ní raibh sé ach ag magadh fút, rachaidh mé féin com fada leis agus tuibhraidh mé an t-airgead dó." Nuair a chuaid sé chómh fada leis an teach mór, bhí na dóirse agus na fuinn-
    Tadhg Ua Fáthartaigh
    An Seanbhaile, Co. na Gaillimhe