Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

1. (gan teideal) (ar lean)

Aon lá amháin bhí fear ag siubhal an bóthair agus casadh gobán agus a mhac air.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    "Nuair a bhéas a Chailleach ag tarraingt ar do shála sáit ceánn acu sin ins an talamh taobh díot. Nuair a bhéas sí ghá dhéanamh an dara h-úair déan an rud céadna agus nuair a bhéas sí dhá dhéanamh an tríomhadh úair déan an rud céadna arís." D'imthigh Micheál leis annsin.
    Tháinich an lá ar raibh sé le bheith ag baint fhéir don Chailleach Bhéarra. Thosaigh sise istigh i lár an gharradha agus thosaigh seisean taobh amuigh dhi. Bhiodar ag baint leó nó gur airigh sé an Chailleach taobh thiar de. Annsin sháith sé ceann de na biorra cruaidh ins an talamh. Nuair a tháinigh an Chailleach go dtí é, gheárr sí treasna le na speil é.
    "Dar fiadh" ar sise "ba láidir an chréacht i sin." Bhíodar ag baint leó no gur airigh Micheál taobh thiar dó í arís agus sháith Micheál an dara biorra cruaidh ins an talamh. Nuair a tháinigh an Chailleach chomh fada leis an dara ceann, gheárr sí treasna le na speil é agus dubhairt.
    "Tá an chréacht sin níos láidre na an ceann eile." Bhíodar ag baint leó arís nó gur airigh Micheál taobh thiar dó í, agus
    AT0820: The Devil as Substitute for Day Labourer at Mowing
    AT1090: Mowing Contest