Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí seanfhear ina chómhnaidhe thiar i nGarumna i gConnamara dár b'ainm dó Pádhraig Labhráis Uí Fhlaithbheartaigh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sin". "Tá tú ag deanamh na mbréug, ní fhéadfhadh aon fhear amháin é sin a chur 'amháin.' amach as an mbád," arsa siad-san. "Cuirfhidh mé cúig punt libh," arsa Seán, "go bfuighidh mise fear atá indhon é a dheanamh."
    Bhí a fhios ag Seán go raibh Pádhraig Labhráis, thuas i mbaile mór an Spidéil, agus chuaidh sé ghá chuartúghadh. Chas sé leis ins an mbaile mór, agus dúbhairt sé, "Tá sgata fear, thios ag an gcéibh, agus tá siad ag iarraidh sail ádhmaid a chur aníos as an mbád, agus tá sé ag cinneamhaint ortha. Chuir mise geáll chúig phunt leóbh, go bhfhuighinn fear a dheanfhadh é, leis féin, agus tá sé chómh maith dhuit é a thríáil." "Tá faithchios orm gurb' olc an áit ar chuir tú do chúig phunt," arsa Pádhraig Labhráis, "acht tríáilfhidh mé é."
    Síos leó go dtí an céibh agus isteach ins an mbád lé Pádhraigh. Rug sé ar an sail ádhmaid agus an chéad fhásgadh a thug sé di, chuir sé suas go dtí 'na chliabhrach í. An dara fásgadh a thug sé di, chuir
    Tadhg Ua Fáthartaigh
    An Seanbhaile, Co. na Gaillimhe