Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ina chomhnaidhe i bparóiste Chill Ainin, Uachtarárd, tuairm's dhá scór bhliadhain o shoin, dár b'ainm Maithrias Ceartar.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    eile an ghar go dtí an teach eile an ghar go dtí an teach, [!] ina raibh an fhaoisdin ar siúbhal, agus is ins an teach seo a bhí na daoine uilig cruinnighthe. Ní bheadh sé ceart gan Maithtias a bheith ánn, dár ndóigh.
    Tar éis tamaill, tháinic sean-bhean shimplidhe isteach ón teach ina raibh an fhaoisdin ar siúbhal ánn, go dtí an teach ina raibh Maithtias ánn. "Cen breitheamnas aithrighe a chuir an sagart ort," arsa Maithtias léithe. "Ó an oiread seo" arsa an t-sean bhean, ag inseacht na fírinne dhó. "Nior chuir sé leath do dhiol ort," arsa Maithtias "gabh sios ar do ghlúnaib annsin os mo cómhair go gcuirfhidhe mé tuille ort," arsa Maithtias. Annsin thosuigh na daoine ag gáiride agus ag béiceadh. Chuala an sagart iad, agus d'fhiafhruigh sé de na daoine 'tuige an raib an gáiride ar siúbhal. "Maithtias Ceartar atá ag cur tuille breitheamhnais aithrighe ar a leithéide seo de shean-bhean," arsa duine eicínt. "Fan go bfuighidh mise greim air," ars an
    Tadhg Ua Fáthartaigh
    An Seanbhaile, Co. na Gaillimhe