School: Cill Éinne (roll number 12340)

Cill Éinne, Co. na Gaillimhe
Sr. P. Ó Domhnalláin

1. (continued from previous page)
    Nuair a bhí a turn damhsuighthe acu chuadhar suas cun an seomra aríst. Níor labhair aon duine focal i gcaitheamh na h-oidhche acht an oiread is dá mbéadh a mbéil fuaighthi. Nuair a bhí an duine deireannach acu sa seomra bhí an teach chomh beag is bhí sé ariamh.
    Nuair a bhí chuile shórt thart chóirigh an tsean-bhean leabha dí féin agus do'n sean-fhear sa gclúid, agus réidtigh sí an clúid eile do'n bhean siubhal. Bhí sí tuirseach agus bhí sí ghá réidhteach féin le dul a codhladh nuair a labhair an tsean-fear, agus dubhairt sé léi sgéal a innseacht.
    "Deamhan sgéal agam," adeir sí.
    D'éirigh an shean-fhear rug sé ar gualainn uirthí is cáith sé amach, í féin agus a cuid éadaigh.
    "Béidh sgéal agat go maidin," adhubhairt sé. Nuair a breathnuigh sí na timcheall ní raibh aon teach le féiceál aice na cosamhlacht ar bíth leis ach í ar cróchan sléibhe.
    Thosuigh sí ag siubhal agus ní raibh fíos aicí cá raibh sí ag dul. Ní raibh sí i bhfad ag siubhal nó go bhfaca sí triúr fear ag tigheacht in-a h-aghaidh agus iad ag iomchar cónra ar a nguailne. Tháinigheadar go dtí an áit a raibh sí. Dubhairt fear acu léi a teacht agus a dul faoi an gcorp.
    Nuala Seóigeach
    Máire Ní Ghoill