School: Cill Éinne (roll number 12340)

Cill Éinne, Co. Galway
Sr. P. Ó Domhnalláin

1. Bhí ríog ánn fadó agus bhí dhá mac déag aige. Níor b'ait leis an ríog é sin b'fearr leis inghean a beith aige. Dubhairt sé nuair a tiocfad an céad pháiste eile ar an saoghal dá ba ingean í bhí sé leis an clann mac a chuir cun báis acht da ba mac é beadh said slán. Nuair a cuala an bhainríoghan an sgeal tháinig brón mhór uirthi. Rinneadh dá conra déag agus socradh gach ceann acu le h-agaidh an chlánn mhac. Aon lá ámhain tháinig an-aithmhéal ar an mhathair faoí an gcleas granna a bhí siad ag dul ag imirt ar an gclann mhac. D'innis sí doibh faoí gach rud, agus dubhairt sí leobh imtheacht as an ríogacht ar fad. "Nuair a tiocfas an lá úd cuirfeadh mise suas comrtha dhíbh a clann ó", a deir an máthair. "Mas inghean a bhios an bíodh bratach dhearg shuas acht mas mach é is bratac gheal a bhíos thuas agus is feidir libh a teacht abhaile". D'imthigh an chlann mhac agus cuireadar fú an áit a raib amharc maith acú ar an gcaislán. Thosuigh siad ag obair dóibh féin annsin agus bhíodh an duine ba óige a coineál tighe dhóibh. Bhiodh siad ag faire ar an riogacht gach lá acht ní raibh aon bratach tuas aon mhaidin.
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers
    Máire Ní Dhioráin