Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

Ar an leathanach seo

1. An áit a raibh cómhnaidhe ar mo mháthair-se san Conndae seo bhí bean ann agus deirtí go raibh suil fhíata aicí. An rud a leagadh sí a súil air thuiteadh míádh air. Bhí gruag ruadh aicí agus bhí faithcios ar na daoine róimpí.
    Lá Bealtaine a bhí ann agus bhí m'athair mhór ag treabadh san ghurt, chonnaic sé an bhean ag teacht anuas an bóthair. Bhí fhios aige go ndéanfaidh sí dochar air agus bhain sé géag as crann caorthann a bhí in aice leis agus ceangal sé san cheacht é. Nuair a tháinigh sí in aice leis dubhairt sí rud éigin. Ar an nóiméad sin thuit an seisreach capall faoi an gceacht acht bhí fhios aige nach féidir leithí dochar a dhéanamh dó mar bhí ann ncaorthann aige. Deirtear go comhacht san cairthann.
    Tomás Mac Conraoi
    An Garrán Darach Thuaidh, Co. na Gaillimhe