Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dimthígh siad o dhuine go duine gur líon siad a cháirt le ór agus ag dul amach an doras, "Tá dó láirín agus dó cháirt óir anois agat a Sheáin agus sé Seán Cuileanáin as an glean Mhór a chríochnuigh an maol ór a gcart dhuit."
  2. Cnoc na Sagart Annagh Hill i bparoiste Corafinne. Tá sé inaice le Béal Átha Gklúinín le fear do muinntir Oisin an talamh a bhfuil se ann. Tá altoir ann a mbíodh an taifreann dá léigheamh ann aimsear na Géar Leanúna. Deirtear gur marbhuigh sagart ann. Ta "mounel" ar bárr an cruic.
  3. Bhí tíghearna talmhan í gceanntar na Mainistreach fadó. Chaith sé muirín amac as a ngiodaín talmhan. Séard a bhí sa bhfear a chaith sé amach. Gabha. Dubhairt a bhean leis an ghabhainn an ionneóin a thionntú ar an tíghearna acht ní déanfadh sé é acht dhearna an Tíghearna Talamh uaidh sin amach.
    Mairtín Mac Oireallaigh
    An Mhainistir, Co. na Gaillimhe