Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ar an mbaile seo fadó agus cailleadh bó air. Dfeann sé an bhó agus chuir sé píosa de'n feóil sios i bpota da bhreith.
    Ar a Ar ball nuair a thóg sé an clár de'n pota le féachaint ar an bhfeóil dheamhan feól a bhí ann. Bhí sé imighthe. Níor fhéach sé le aon cuid eile bhó a bhruith.
    do Deir an sgéaluidhe guraib an fear ar eirigh e seo dó da innseacht do h-féin
    Bean Uí Conraoi
    An Garrán Darach Thuaidh, Co. na Gaillimhe
  2. Ar an Abbart Deag i bpáraiste na Mainistreach bhí fear a raibh Sean O hÉiligh air agus ní raibh aige ach aon láirín beag amháin. Lá breagh chuaidh sé amach in a choinne. Agus tháinig fear as a chómhair agus rug sé uirthí. Chuaidh sé a marcuigheacht uirthí agus dimithig sé leis. Lean Sean O Eiligh é agus an fear ag rith ina shodar deas riomhe amach. Níor stop siad aríamh gur chuaidh an fear isteach ag bun Cruic Meadha. Chonnaic O hEiligh a rith isteach é. Isteach leis ina dhiaidh. Bhí an doras fosgailte dó. Bhí fear eile taobh istigh. "Seo é isteach Sean Ó hEiligh" ars an fear. "Tá sé a' teacht i gcoinne a láirín" ars fear aca. "A Sheaghain cé mbhearr leatsa an láirín ag dul abhaile leatsa ná cáirte óir," "Is cuma liom" ars Seán, "Rud ar bith a thiubhradh sibh dom tá mé sásta leis.