Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Gach áit a theigheadh an fhear bhíodh an lochóg in a dhíaidh. Núair a bhíod sé in a leabaidh ba minic a théigheadh sé in aice leis agus lúigheadh sé ar an.
  2. Bhí fear feasa ann úair amháín agus leigeadh sé air go mbíodh eolas roimh ré aige ar na rudaí a bhí ag teacht. Deireadh go mbíodh éolas aige cén tam a geobhadh duine bás. Níor thaithnigh a chuid tarngaireacta leis an rígh agus bhí saghas faithcíos air roimhe. Shocruigh sé go cuirfead[h] sé an fear chun bháis. Cheap sé gur mhaith an rud tríall a bhaint as sul a gcrochfaidhe é, le fághail amach ag fághail amach an raibh sé ag rádh na firinne.
    Gláoidh an rí air agus dfíafruigh sé de cen úair a bhfuigheadh sé féin bás agus dubhairt sé pé úair a geobhfaidh mé féin bás, geobfaidh tú bás úair a chluig in a dhiaidh sin. Chuir sin sgannradh ar an Rí agus dúbhairt sé leis na gárdai é a sgáoileadh amach.
    Mairtín Conraoi
    An Garrán Darach Thuaidh, Co. na Gaillimhe