Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

Ar an leathanach seo

1. Cúpla mí ó shoin bhí fear as Sean Bhóthair san paráiste seo ag dul abhaile ó baile Mainistreach go mall san oidhche. Seán De Búrca a bhí mar ainm ar. Nuair a bhí sé ag teacht bhaile seas sé ar an bhfóidín mearbhaill. Ar thaobh an bhóthair chonnaic sé teach beag agus é lán le solas.
    Isteach leis agus bhuail sé ar doras. Tháinich cailín aluinn suas agus d'fosgail sí dhó é. "Tar isteach a fhir bhoicht ar's sí agus suidhe síos. Isteach leis agus shuidhe sé síos cois na teineadh. Bhí sluagh mór daoine istigh roimhe agus íad ag damhsadh agus gabhail fhinn. Bhí sean fear san gcoirnéal in aice na teineadh agus caitheadh a píopa. "An tusa Seán De Búrca ar's an bhfear agus cé'n caoi bhfuil d'athair agus do mháthair". "Go maith arsa Seán", "An bhfuil aithne agat orm arsa an fear". "Ní'l ars Seán". Is mise sean Phait Ó Concubhair. Cailleadh mé fiche blíadhain, nuair ghoid na sídheóga mise agus tá mé i ngreim acú ó shoin.
    An cailín ar osgail an doras dhó Thug sí deoch dó agus nuair a bhí sé ólta aige thug an sean fhear deoch eile agus dubhairt sé.
    "Seo dhuit agus ól é", Sláinte agus saoghal agat, bean í do thoil agat, airgead síos agat agus talamh gan cíos agat. Tar-eis tamaill thuit an chodhladh ar Sheán. Nuair a dhuisigh
    Seán Ó Finn
    Doirín, Co. na Gaillimhe