Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

Ar an leathanach seo

1. Bhí Rí ann fadó agus ní raibh aige acht aon inghean amháin agus bhí sí fé draoidheacht aige. Ní thíubhradh sé do áon fhear í nach mbéadh in ann trí gaisgh a dhéanamh. Bhainfeadh sé an ceann do áon fhear a diarach mach mbeach in ann na gaisceanna sin a dhéanamh. Bhí go léor fir marbh aige annsin agus an lá seo tháinigh búacháill aimsire agus dúbhairt sé go ndéanadh sé féin iad agus chúaidh sé chuig an Rí agus díarr sé a in-geann air agus dúbhairt sé go dtaubradh sé a ingean (ag) acht go gcaitadh sé an cnoc gainimh atá annsin thíos leis a caitheamh amach ar an bhfairrge leis an slúasadh. Thugh an Rí súasa dhó annsin agus núair a chaith sé amach slúasadh don gainimh tháinigh trí slúasadh gainimh isteach in a mhulach agus núair a chait sé slúasadh gainimh isteach in a dhíadh agus an thríomadh slúasadh a caith sé amach tháinigh naoi slúasadh gainimh isteach. Suidhe sé síos annsin go bronach agus ní raibh sé an a fhada in a shuidhe núair a tháinig ingeann an Rí thart agus díarr sí de ceard a Séain agus dinnis sé a scéal dí agus dúbhairt sí leis gan a beith bronach. Rug sí ar an slúasad agus
    AT0313: The Girl as Helper
    Pádhraic Ó Briain