Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    caith sí amach slúasadh den gainimh agus dimigh céad slúasadh eile amach in a dhíadh. Chaith sí slúasadh eile amach agus chúaidh leat an cnoch amach in a dhíadh agus an tríomhadh slúasadh a cath sí amach chúaidh an cnoc gainimh ar fad amach ar an bfairrge. Tá an meid sin déanta ar caoí ar bith adeir Séan. Chuaidh sé go dtí an Rí annsin ag innsint dhó go raibh an cnoc amach ar an bfairrge aige. Déanaidh sin adeir an Rí. Caithidh tú dul síos go dtí an stáblá agus tá capall Rás annsin nár cuireadh srían nó díolad uirtí le dá ficad blíadhain agus téigh ar marcuigheacht uirthí agus tabhair annseo í. Núair a chúaidh Séan síos go dtí an stábla dfósgail sé an dhorais. Chúaidh an capall Rása amach í leím tré bharr an thíghe agus déirigh Séan brónach agus tháinigh ingeann an rí cúighe agus díarr sí céard atá ort a Shéan agus dúbhairt Séan go ndeacha an capall Rása amach dé bharr an stábla. Ná bach le sin a Shéain a deir sí Tabhair dhom an srían agus chuir sí an srían agus an díalliadh ar an gcapall agus chúaidh Séan ag marcuigheacht go ndeaca sé chuig an Rí. Núair a chonnaich an Rí é
    AT0313: The Girl as Helper
    Pádhraic Ó Briain