Scoil: Béal an Átha Buí (Clochar) (uimhir rolla 15872)

Béal Átha na Bá, Co. na Gaillimhe
An tSr Tr. Ní Orcáin

Ar an leathanach seo

1. Bí fear ann fadó darab ainm Miceál an Maordreacán. Bí ségo h-an láidir agus cait sé an cuid is mó dá am ag maordeam as a neart agus bí droicaigne ag a cuid comarsa só mar gheall ar sin, bhí teac beag aige agus bhí trí tuigce in aice leis. Duine amáin cuir cúpla cúpla fear fúra teac Micil a doigead. Las siad an tuige agus níob fada go raib na lasair ag dul anáirde. Bí gaor ag séideaim agus níorb fada go raib na trí tuigce eile ar lasad freisin. Dúsaig Miceál agus tuig sé an rabad. D' éirig siad agus tosaig siad ag obair cun na lasair a múcad ach níorbh féidir leo ach aon teac amáin a sábáíl. Dóigead teac Micil agus teac eile. Dóigead triúr daoine - mac do Micil agus beirt eile. M'athair a d'innis an scéal seo dom
    Máire Ní Mhadaín