Scoil: Béal an Átha Buí (Clochar) (uimhir rolla 15872)

Béal Átha na Bá, Co. na Gaillimhe
An tSr Tr. Ní Orcáin

Ar an leathanach seo

1. Cúpla céad bliadain ó soin bí long mór ag dul go ceanada. Se an t-ainm a bí air "Réalt Bán bí ceo mór ar an bfarraige bé na tonnrraca ag builead i gcoinne na luinge. Cuaid sí síos an 20ad lá Mí Nollag bí go leor daoine agus taoisig báidte ins an bfairrige. Bí na daoine sa mbaile ag réspad dos na daoine a bi baidte. Ní fuaireadar iad an lá sin. Bí fear ag dul tar timpeall an Tráig bán agus dubairt sé leis féingo racad sé ag snám. Bí an lá sin an-bréar. Cuaid sé amac ah snám. Bí sé son míle ón gcladac nuair a connaic sé rud eicinn i bfad a uaid. Cuaid sé cuige agus fuair sé beirt a bí a bí báidte on luing. Táinig sé isteac agus an beirt leis. Bí na daoine báidte le trí lá. Cuaid sé go dtí an sagart agus dinnis sé do fúra. Bí an sagart an- buideac don fear. tuig na daoine airgead do.
    M'athair a d'innis an scéal dom.
    Séamus Ó Mainnín