School: An Clochar i gCárna

Carna, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

1. (continued from previous page)
    amach ar an mbóthar arís agus an chaora a chrochadh leis gur ith sé féin agus Jack í. Nuair a tháinig an búistéar bhí an chaora crochta aca. Chuir an Gadaí Dubh figheog fá'n a mhuineál agus dubhairt leis gan tada do ghoid riamh nó go dtachtfadh an fhigheog é. Níor choinnigh an búistéar an geall a thug sé, agus tachtadh é. chuaidh Jack ag gaduidheacht nuair a cailleadh a athair, agus ní raibh a shárú le fághail ag an gceird. Bhí teach feiliméara in aice leis agus níor fhág sé cearc ná lacha ann.
  2. Is maith le gach cailín agus gach buachaill a bheith ag déanamh bréagán mar chaitheamh aimsire mar bíonn an-spraoidh aca. Deineann muid go leor bláith-fhleascanna agus slabhraidhe de nóiníní agus bíonn siad an-deas. Cuireann muid na blátha geala atá ar an nóinín isteach ar shnáithe agus cuireann muid faoi nár muineál é agus taithnuigheann sé le gach duine. Corr-uair eile is amhlaidh a chruinnigheann muid a lán páipéar agus éadaighe le chéile agus deineann muid bábóg deas. Rud eile a dheineann na garsúin seadh topaí agus is as adhmad a dheintear iad agus cuirtear cos adhmaid ann agus bíonn sé go h-an deas ar fad. Rud eile a dheineann na buachaillí freisin seadh ciseog agus cuir i gcás go bhfuil lá sneachta ann, leagann siad amach ins an bpáirc an
    Nóra Nic an Iomaire
    An Coillín, Co. na Gaillimhe