Scoil: An Clochar i gCárna

Carna, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Muighris: Tugadh Muighris mar ainm ar an áit seo mar gheall bhí dearbhráthair don athair Ó Dómhnaill 'na chómhnaidhe ann agus sé an t-ainm a bhí air Muiris agus bhíodh sé ag fiadhach gach lá agus nuair a cailleadh é tugadh Muighris mar ainm ar an áit 'na dhiaidh.
    Cloch a' mhíle: Tugadh Cloch a' mhíle mar ainm air mar tá sí sé mhíle ón gcrosbhóthar.
    Cnoc Buidhe: Tugadh Cnoc Buidhe mar ainm air mar gheall tá a lán fraoigh agus aiteann ag fás air agus freisin tá gluaisteán sidhe le feiceáil ann gach oidhche.
    An Tolamh Buidhe: Tugadh an Tolamh Buidhe air mar tá gaineamh buidhe le fághail ann agus mharbhuigh fear taibhse ann uair amháin.
    An Gleann Mór: Tugtar an Gleann Mór air mar tá sé idir dhá chnoc.
    Connamara: Tugadh Connamara air mar fear a bhí ann agus sé an t-ainm a bhí air Mara agus bhí seisear mac aige agus an mac ba shine sé an t-ainm a bhí air Conn agus d'fhág a athair an áit seo go léir aige agus sin é an fáth a dtugtar Connamara mar ainm air ó shoin.
    Garraidhe na Slat: Tugtar Garraidhe na Slat mar ainm air mar slat ar fad a fhásann ann.
    Garraidhe na hIotlainne: Tugtar é seo mar ainm air mar féar ar fad a fhásann ann.