Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Leic an mhuilinn - Leic atá ar sruthán i gCalladhmhuighinse a raibh muileann dul dá dhéanadh air fadó.
    Carraig a Iolair - Carraog atá i gCalladhmhuighinse agus tá sí an árd agus deirtear go raibh iolar ann agus go mbíodh sé ag tabhair uan óga leis.
    Calladhmhuighinse - Ainm baile. Sé fáth ar tugadh Calladhmhuighinse air mar tá baile taobh thiar de a bhfuil Muighnis air agus tá caoille suas idir iad agus bíodh báid ag muinntear mhuighinse ann nar bhí fascadh aca agus sin é an fáth ar tugadh Calladhmhuighinse air.
  2. Droichead Ghleann an phúca
    Tá droichead ghleann an phúca suidhte ins an mbantrachárd agus is é an fáth a nglaoidhte an tainm sin ar áit a mbéadh púcaí le feiceal ann.
    Cnocán na sealadheacht
    Tá cnocán na sealadheacht suidhte in aillna bróin, áit a raibh troid annfadó agus nuair a bhí an troid thart shuidhe siad síos ar an gcnocán seo agus d'fhan siad tamall maith ann ag ligint a sgith taréis na troda agus is é an t-ainm atá ar an áit.
    Bríghid Ní Cheanndhubháin