Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Seo é an caoi a ndéantar aoil annseo. Ar dtuis téightear go h-Arann ar iarraid cloca airthrid a bhíos dath gorm orad. Sin iad na cloca le h-agaidh an aoil a déantar. Tugann siad na cloca leo as Árann i mbád. Annsin deántar poll mór sa talamh le h-agaidh na cloca annsin bristear na cloca agus cuirtear teine mhór i mullach na gcloc. Deantar an teine aoil go na clocaí aoil. Bíonn an teine ag doghadh ó maidin go tráthnóna go mbíonn sé na aoil. Annsin thogadar as an poll an t-aoil agus cuirtear isteach i stabhla an t-aoil agus annsin díoltar é. Is ar san a tugtar an tornóg aoil sin ár an áit a déantar é.
    Nóra Ní Fhlaithbheartaigh
    Darach Ó Fhlaithbheartaigh