School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    ar fead seachmhaine agus iad ag glaodac ac níor thug aoinne aon áird orraibh. Béigin doibh fanact ann nú go bhfúai siad bás. Nuair a chuaidh na daoine isteach ar an óilean fuiareadar iad caillte ar druim an óileán. Cuireadhar iad agus leagadar leac ós a gcionn Tá leach sa ngáll már ainm ar an áit ó shoin
  2. Do bhí sagairt ar Cruaidh na C uaile uair amháin. Do bhí cuig punt ar ceann sagart an t-am sin. Agus cuala saighdrúiri Cromailné agus cuaid siad siar a thóit. Cuadadar go Cruaidh na Cuaile annsin agus fuaireadar é ''Tá tú i grim sa deirc'' a dubhairt siad ''Táim'' ar seisean. ''Ach tá mala óir tsuigh ar oileán agam agus bá mhaith liom é a thabairt do duine éigin sal a gheobhainn bás ''Cuireadar saint ins an ór agus chuadadar isteach ar an oileán, iad féin agus an sagart. Nuair a bíodar istigh ar an oilean. Dubairt an sagart leo go raibh an mál óir taob shios dhán áit ar raibh sé féin. Ach nuair a fuair an sagairt shios iad chuaid sé féin isteach ins
    1. am
    Bairbre Ní Donnchadha