Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Ag Déanamh Coinnle
    Ba céird a raibh go leor daoine ag baint beaca aisti ag déanamh coinnle agus dá ndíol sé an caoí a deinídís iad na comh luaichre a bainic. Nuair a bhíodh siad cupla lá bainte acú cuireadh siad cupla ceann acu le céile agus baineadh siad an croiceann díobh. Annsin geobnidís geir a bainídís as bithidhigh agus leaghadh siad i soicreach ar an teine é. Nuai a bhíodh sé leagca acú sáichidhis an luaichre isteach ins an geir. Tógadh an luaichre cuid de'n geir agus d'fághaidhis taobh amuigh é nó go mbíodh sé cruadh. Cuiridís sios san geir arist é agus tógadh sé cuile de'n geir. Bhíodh sé mar coineal ar bih annsin agus bidhid ag dul thart ndíol agus d'fhágad siad adbhar poca leithe air seacht nó ocht go ceanna acú. Nuaira chagadh an oidhche lasaidís na coinnle agus bhíodh siad ag sniomh agus cardáil leis an solas sin. Mairfeadh coineal amháin an oidhche is fuidhe de'n bhliain agus bhíodh solas an máith orra. Bhíodh daoine ag sníomh agus ag cardáile an uair sin ar feadh na h-oidhche agus teastocad go leor coinnle uata. Bhíodh solas níos fearr ar na coinnle sin na a bhíonns ar na coinnle a dheántar insna monarcha anois. Ní mairfeadh na coinnle atá anois ann acht cúpla uair a cloig.
    Antoine Ó Flaithbearthaigh Áirdmóir Cárna.
    Fáighte ó Pádhraic Ó Cheandubhain Áirdmóir Cárna.